Παπαφλέσσα 17, 153 41 Αγία Παρασκευή Αττικής | Τηλέφωνο: 210 6523968|email: mail@1epal-ag-parask.att.sch.gr

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή μαθητικών ομάδων από 21 Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του 22ου Μαθητικού Συμποσίου Λυκείων του δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO-ASPnet, με θέμα “Χτίζοντας την Ειρήνη” (29/02-1/03/24), το οποίο διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε από την Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’Arc, στον Πειραιά.

Το σχολείο μας, έλαβε μέρος στο Συμπόσιο για πρώτη φορά, μετά από πρόσκληση της Εθνικής Συντονίστριας του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO, κας Δηλάρη, ήταν εξάλλου το μόνο Επαγγελματικό μεταξύ των συμμετεχόντων Λυκείων. Αποτελεί για μας χαρά και τιμή το ότι η συμμετοχή της ομάδας μας σχολιάστηκε πολύ θετικά και μας ζητήθηκε να μεταφέρουμε αυτά τα σχόλια στον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Κατά το πρώτο μέρος των εργασιών, οι ομάδες παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο έπρεπε να συνάδει απολύτως με το θέμα του συμποσίου «Χτίζοντας την Ειρήνη, σε  προσωπικό επίπεδο, στη σχολική τάξη, στην κοινωνία». Οι μαθητές με τους καθηγητές-Συμβούλους επέλεξαν ελεύθερα τον τρόπο παρουσίασης του προγράμματός τους (θεατρικό, μουσικό, χορευτικό δρώμενό, παρουσίαση με ηλεκτρονικά πολυμέσα, βίντεο- προβολή). Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες, χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας έτσι ώστε να συμμετέχει 1 εκπρόσωπος από κάθε σχολείο, αντάλλαξαν σκέψεις και ιδέες με δημοκρατικό τρόπο, σεβόμενοι τη διαδικασία και αναπτύσσοντας τις όψεις του θέματος, ώστε να καταλήξουν σε Πορίσματα, ει δυνατόν, αποδεκτά από όλα τα μέλη κάθε Επιτροπής. Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας κάθε Επιτροπής ανέλαβαν να συντάξουν σε κείμενο τα Πορίσματα. Την επομένη (1/03) οι Πρόεδροι ανακοίνωσαν το Πόρισμα της ομάδας τους στην Ολομέλεια, ακολούθησαν ερωτήσεις και ψηφοφορία για την (ενδεχόμενη) έγκριση κάθε Πορίσματος. Τα εγκεκριμένα Πορίσματα θα δημοσιευτούν στα πρακτικά του Συμποσίου και θα προωθηθούν στο Υπουργείο Παιδείας και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Το πρόγραμμα είχε βέβαια και ευχάριστα διαλείμματα για χαλάρωση, φαγητό, αναψυκτικά και …γνωριμίες, αλλά και άφθονο χορό, το βράδυ της Πέμπτης, με dj και φωτορυθμικά! Οι καθηγητές-Σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία, την ώρα που συνεδρίαζαν οι μαθητικές ομάδες, αφενός να συζητήσουν για το επόμενο Συμπόσιο και αφετέρου να ξεναγηθούν στους ιστορικούς χώρους της Ελληνογαλλικής Σχολής Jeanne d’Arc, το πρώτο κτίριο της οποίας εγκαινιάστηκε το 1888, και, βέβαια, σε μία από τις δύο βιβλιοθήκες του.

Οι μαθητές της ομάδας UNESCO του σχολείου μας προετοιμάστηκαν για να λάβουν μέρος στις εργασίες του Συμποσίου με ανάλυση κειμένων, παραγωγή λόγου, συζητήσεις και παιχνίδια ρόλων. Για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αποφάσισαν οι ίδιοι να παρουσιάσουν το video του τραγουδιού που δημιούργησαν, με τίτλο «Χτίζω την Ειρήνη». Το τραγούδι αναφέρεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ένα από τα θέματα που προκαλούν συγκρούσεις στην κοινωνία σήμερα. Επέλεξαν να ασχοληθούν με αυτό γιατί είναι επίκαιρο και τους ενδιαφέρει άμεσα, καθώς φοιτούν στον τομέα της Πληροφορικής. Οι πρώτοι στίχοι είναι γραμμένοι με τη συνδρομή του chat GPT, ενώ οι υπόλοιποι είναι δημιουργίες μαθητών και εκφράζουν την (μάλλον αισιόδοξη) άποψη της ομάδας για το πώς θα λυθεί αυτή η σύγκρουση -και θα έρθει η ειρήνη. 

Συμμετείχαν οι μαθητές: Ακρίδας Άγγελος, Ασημακόπουλος Αναστάσης, Καζάνης Νέστορας,
Κυπραίος Παναγιώτης, Μωραΐτης Νίκος, Πουλημάς Στέφανος, Ταμπουρέας Άγγελος, Τσέκενης Οδυσσέας, Χατζόπουλος Γιώργος, Χότζα Λουτσιάνο, από το τμήμα Β’ Πληροφορικής1 και οι εκπαιδευτικοί: Δρ. Κιούσης Κωνσταντίνος, ΠΕ 82, σύμβουλος σχολικής ζωής, Παπαγεωργοπούλου Ζέτα, ΠΕ 02, συντονίστρια συμμετοχής στο ASPnet UNESCO.

© 2018-2024 | ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΗ: ΛΙΑΧΝΗ ΑΝΝΑ, ΜΑΝΤΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ | 2023-2024 ΑΝΑΝΕΩΣΗ : ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΜΑΝΤΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ