Παπαφλέσσα 17, 153 41 Αγία Παρασκευή Αττικής | Τηλέφωνο: 210 6523968|email: mail@1epal-ag-parask.att.sch.gr

Κατά το σχολικό έτος 2022-23 έγινε συγκροτημένη προσπάθεια για τη διδασκαλία της Χημείας και της Φυσικής με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και υπεύθυνο καθηγητή τον εκπαιδευτικό Δρ. Τσικρίκα Νικόλαο, ΠΕ04.01.

Οι στόχοι που τέθηκαν από κοινού με τους μαθητές ήταν να μάθουν να αναζητούν πληροφορίες, να περιεργάζονται και να διερευνούν, να πειραματίζονται, να ανακαλύπτουν και να φτάνουν σε συμπεράσματα, και τέλος να συνεργάζονται για τη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση ενός έργου.

Η διδασκαλία των φυσικών επιστημών πραγματοποιήθηκε κυρίως με τη χρήση προγραμμάτων προσομοίωσης σε Η/Υ, video, ομαδικές εργασίες υλοποίησης εφαρμογών σε Η/Υ και ατομικές παρουσιάσεις με power point. Τις νέες πληροφορίες παρουσίαζαν κυρίως οι ίδιοι οι μαθητές στους συμμαθητές τους, με διαφάνειες που είχαν ετοιμάσει για το επόμενο κεφάλαιο.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της χρονιάς:

Οι μαθητές περιηγήθηκαν με video πυρηνικά εργοστάσια, διυλιστήρια και εργοστάσια κατασκευής πλαστικών. Με τα προγράμματα προσομοίωσης πραγματοποίησαν εικονικά πειράματα Χημείας-Φυσικής στον υπολογιστή, ώστε να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν τη νέα γνώση.

Στις ομαδικές εργασίες στόχος ήταν να κατασκευάσουν μια εφαρμογή για Η/Υ ή μια Ιστοσελίδα.

Στη Χημεία της Β’ Λυκείου οι μαθητές κατά ομάδες δημιούργησαν εφαρμογή σε γλώσσα προγραμματισμού python για τον υπολογισμό του μοριακού βάρους. Ο χρήστης δίνει το όνομα μιας χημικής ένωσης χρησιμοποιώντας χημικά σύμβολα, η εφαρμογή αναγνωρίζει τα χημικά σύμβολα και υπολογίζει το Μοριακό Βάρος της χημικής ένωσης.

Στη Γ’ Λυκείου οι μαθητές, συνεργαζόμενοι κατά ομάδες, δημιούργησαν ιστοσελίδες στις οποίες όχι μόνο έκαναν τον σχεδιασμό αλλά και έγραψαν κώδικα σε javascript, ο οποίος εκτελεί υπολογισμούς με τη χρήση μαθηματικών τύπων Φυσικής. Ο επισκέπτης της σελίδας μπορεί να κάνει μετατροπές μονάδων, και υπολογισμούς της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι του, καθώς και του κόστους κατανάλωσης.

https://kyriakosfot2001.wixsite.com/phys1cs/about-7

© 2018-2024 | ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΗ: ΛΙΑΧΝΗ ΑΝΝΑ, ΜΑΝΤΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ | 2023-2024 ΑΝΑΝΕΩΣΗ : ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΜΑΝΤΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ