Παπαφλέσσα 17, 153 41 Αγία Παρασκευή Αττικής | Τηλέφωνο: 210 6523968|email: mail@1epal-ag-parask.att.sch.gr

Σε διήμερο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας της Βιβλιοθήκης, στις 21 και στις 26 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας της ομάδας μας με το τμήμα εκπαίδευσης του μουσείου. Ήταν για μας ξεχωριστή χαρά και τιμή ότι η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ, κα Κατερίνα Γρέγου, Ιστορικός Τέχνης–Μουσειολόγος–Επιμελήτρια, συναντήθηκε και συνομίλησε με την ομάδα μας.

Με την καθοδήγηση της κας Μαρίνας Τσέκου, επιμελήτριας εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ, οι μαθητές προσέγγισαν ενεργητικά ορισμένα έργα της έκθεσης «Η αναζήτηση της ευτυχίας για όσους περισσότερους γίνεται» της Χρύσας Ρωμανού (1931-2006), μιας από τις σημαντικότερες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες που αναδύθηκαν την δεκαετία του 1960. Χωρισμένοι σε ομάδες, οι μαθητές ανέλαβαν να καταγράψουν θέματα (ταξίδια, τυχαίο, παιχνίδι, μνήμη, κριτική στην κοινωνία της κατανάλωσης, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, κ.α.) και τεχνικές (ζωγραφική, γλυπτικές κατασκευές, μεταξοτυπία, κολάζ, ντεκολάζ, κ.α.) στα συγκεκριμένα έργα, ενώ συζήτησαν και παρουσίασαν στην ολομέλεια τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για αυτά.

Στη δεύτερη επίσκεψη, αφού καταστάλαξαν οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα, επανήλθαμε στο μουσείο με σκοπό τη συμμετοχή σε εικαστικό εργαστήριο, το οποίο συντόνισε, σε συνεργασία με τη Μαρίνα Τσέκου, η Ελένη Καράκου, φοιτήτρια της ΑΣΚΤ που κάνει πρακτική άσκηση στο ΕΜΣΤ. Οι μαθητές, εργαζόμενοι στις ομάδες τους και χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις, τις αναμνήσεις και τα βιώματά τους, εμπνεύστηκαν από τον αντίκτυπο που είχε το έργο της Ρωμανού στη σκέψη και στα συναισθήματά τους. Έλαβαν υλικά και οδηγίες και χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές για να δημιουργήσουν 5 ομαδικά έργα με αφηγηματικό κέντρο το πώς βιώνουν και συναισθάνονται πτυχές της δικής τους καθημερινότητας ως έφηβοι (η βαρεμάρα και η -ενδεχόμενη- δυνατότητα να ξεφύγεις από αυτήν, οι εναλλακτικές δράσεις στη σχολική καθημερινότητα, το παιχνίδι, η ομορφιά στη φύση και στην τέχνη, απασχόλησαν τις ομάδες). Τα έργα παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια και έγινε κριτικός σχολιασμός.

Η δράση εντάσσεται στο μάθημα Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων και συμμετείχαν 15 μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Α1 και οι εκπαιδευτικοί Ζέτα Παπαγεωργοπούλου και Ελευθερία Λάρδα.

Σημειώνεται πως είναι η 7η σχολική χρονιά που η ομάδα μας συνεργάζεται δημιουργικά με το τμήμα εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ στο πλαίσιο εργαστηρίων που στοχεύουν στη μάθηση με συμμετοχικές και βιωματικές παιδαγωγικές μεθόδους, την ενεργητική προσέγγιση και αισθητική απόλαυση των έργων τέχνης, όσο και στην ενθάρρυνση της αυτοέκφρασης, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της επικοινωνίας και της κατανόησης του κόσμου. Έργο μας (ARTeam19) έχει εκτεθεί στους χώρους του μουσείου και εκτίθεται στη Βιβλιοθήκη του σχολείου.

Φωτογραφία της συνάντησής μας με την καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Γρέγου από Mar Efstathiadi

© 2018-2024 | ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΗ: ΛΙΑΧΝΗ ΑΝΝΑ, ΜΑΝΤΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ | 2023-2024 ΑΝΑΝΕΩΣΗ : ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΜΑΝΤΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ