Παπαφλέσσα 17, 153 41 Αγία Παρασκευή Αττικής | Τηλέφωνο: 210 6523968|email: mail@1epal-ag-parask.att.sch.gr

Το σχολείο μας από φέτος, με πρωτοβουλία του ναυτοδιδασκάλου capt. Μιχαήλ Πολυκανδριώτη, συμμετέχει στις δραστηριότητες του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος: «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΛΟΙΟΥ»/ «ADOPT-A-SHIP». Το πρόγραμμα υιοθεσίας ενός πλοίου, στην Ελλάδα, υλοποιείται για πρώτη φορά στα Επαγγελματικά Λύκεια κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, από τη Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία Project Connect με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και στήριξη Ελλήνων εφοπλιστών, που συμμετέχουν ενεργά με τα πλοία τους και το προσωπικό τους.
Σε αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα μια τάξη του σχολείου υιοθετεί ένα πλοίο και οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν ως “στεριανοί ναύτες” στα ταξίδια του πλοίου. Οι μαθητές, με την μεσολάβηση και επίβλεψη πάντοτε του υπευθύνου καθηγητή, ξεκινούν ηλεκτρονική επικοινωνία με τον Πλοίαρχο του πλοίου, μέσω της οποίας μαθαίνουν για το πλοίο, τις καθημερινές ασχολίες και δραστηριότητες του πληρώματος, τα φορτία που μεταφέρονται, τα λιμάνια φόρτωσης και εκφόρτωσης, τη γεωγραφία καθώς επίσης και όποια άλλη σχετική πληροφορία ζητήσουν. Η επικοινωνία αυτή βοηθά στο να σχηματίσουν τα παιδιά μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη σημαντική συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στο διεθνές εμπόριο και τη διεθνή οικονομία.
Ήδη από τους μαθητές του σχολείου μας έχει αποσταλεί η πρώτη επιστολή προς τον Καπετάνιο του υιοθετημένου πλοίου “M/V Zoe T.” το οποίο αυτή την στιγμή πλέει από τον παγωμένο Καναδά προς τις θερμές θάλασσες του κόλπου του Μεξικού. Αν το πλοίο βρεθεί στην Ελλάδα (Πειραιά) οργανώνεται επίσκεψη σε αυτό προαιρετικά.
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα μέσω ειδικού λογισμικού για προαιρετική συμμετοχή σε συναφείς δραστηριότητες όπως η εικονική ξενάγηση σε μια ναυτιλιακή εταιρία και στην καθημερινή της λειτουργία.
Παράπλευρη ωφέλεια δύναται να αποτελέσει και η επίσκεψη διακεκριμένων ναυτιλιακών στελεχών για συμμετοχή τους σε δράσης ενημέρωσης των μαθητών και των γονέων για το ναυτικό επάγγελμα και τη ναυτιλία γενικότερα. Ενώ παράλληλα έχει εξασφαλιστεί, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης και προϋποθέσεων, και η δυνατότητα επίσκεψης ομάδας μαθητών για πλοήγηση μέσω της χρήσης του Προσομοιωτή Γέφυρας (Full Mission Bridge Simulator) τελευταίας γενιάς, που αντικατοπτρίζει πραγματικές συνθήκες ενός πλοίου στην θάλασσα.
Η διαδραστική αυτή δραστηριότητα με το πλοίο, τη ναυτιλιακή εταιρεία και τη ναυτιλία, σε νεαρή ηλικία, ενθαρρύνει τη νέα γενιά να εξοικειωθεί με το ναυτικό επάγγελμα και γενικότερα με τις ευκαιρίες και τις ελπιδοφόρες προοπτικές για μια καριέρα στη ναυτιλία.


Οι Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  1. Να κατανοήσουν τα παιδιά τον κόσμο που τα περιβάλλει, μέσα από το παράδειγμα της ναυτιλίας
  2. Να αναπτυχθούν οι ικανότητές τους για παρατήρηση, έρευνα, επικοινωνία και αλληλεπίδραση
  3. Να εργαστούν ομαδικά και να συλλέξουν στοιχεία για τη ναυτιλία και τη ζωή του ναυτικού

Οι Γνωστικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  1. Να εξοικειωθούν τα παιδιά με το επάγγελμα του ναυτικού και των άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία
  2. Να γνωρίσουν τις κατηγορίες πλοίων και τις δραστηριότητές τους
  3. Να συνειδητοποιήσουν την ιδιαίτερη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας στην εθνική και παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη
  4. Να ανακαλύψουν χώρες, λιμάνια, πολιτισμούς, θάλασσες και ωκεανούς…!

© 2018-2024 | ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΗ: ΛΙΑΧΝΗ ΑΝΝΑ, ΜΑΝΤΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ | 2023-2024 ΑΝΑΝΕΩΣΗ : ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΜΑΝΤΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ